Фізики змусили воду кипіти без бульбашок

0
232

Вчені показали, що шар пари, який оберігає від миттєвого википання краплі води на розпеченій сковорідці, можна створити і при набагато нижчій температурі.

Явище, завдяки якому краплі води на розпеченій сковорідці катаються, немов кульки ртуті, а не випаровуються миттєво, фізики називають ефектом Лейденфроста. Випаровування при цьому відбувається без бульбашок – тільки на кордоні тіл, а не в об’ємі рідини. Це відбувається тому, що під час контакту рідини з тілом, нагрітим до певної температури, між ними утворюється шар пара, сильно перешкоджає теплообміну. Така температура називається крапкою Лейденфроста. Для води вона становить зазвичай трохи менше 200 градусів Цельсія.

При падінні температури нагрітого тіла нижче цієї точки, шар пара зникає, рідина приходить в безпосередній контакт з твердою поверхнею і швидкість теплообміну різко збільшується. При цьому відбувається вибуховий скипання в усьому об’ємі рідини.

У ході дослідження автори нагрівали металеві сфери, опускали їх у воду і записували процеси на відео. При цьому деяким сферам надавали водовідштовхувальні властивості з допомогою нанесення мікротекстура і хімічних покриттів.

Вчені показали, що якщо надати поверхні твердого тіла сильні водовідштовхувальні властивості, то точку Лейденфроста можна знизити до температури кипіння рідини. В такому випадку кипіння відбувається без утворення бульбашок, повідомляє Lenta.ru.